Luchtkwaliteitsmeting – Luchtmonitoring
Een goede binnenlucht kwaliteit is van essentieel belang voor ons welzijn. Gemiddeld inhaleert een persoon elke dag ongeveer 14.000 liter lucht. De aanwezigheid van verontreinigingen in deze lucht kan de gezondheid van mensen nadelig beïnvloeden. Mensen met reeds bestaande ademhalings- en hartaandoeningen, diabetes, jongeren en ouderen zijn bijzonder kwetsbaar. De meeste mensen die gewoon gezond zijn denken hier niet dagelijks bij na en beseffen dus ook niet wat deze luchtvervuiling voor invloed kan hebben op de lange termijn, denk hierbij aan longproblemen, allergieën , astma en zelfs verschillende oncologische ziektes.
We weten steeds meer over de oorzaken van slechte luchtkwaliteit. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat bij nieuwbouwprojecten erg wordt gekeken naar de ventilatie. Ook in kantoren is er steeds vaker een ventilatiesysteem aanwezig. Consumenten maken steeds meer gebruik van luchtreinigers, luchtbevochtigers, lucht ontvochtigers en/of apparaten die een combinatie hiervan doen. Dit is natuurlijk een goede ontwikkeling, maar bent u er zeker van dat deze apparatuur u ook beschermd tegen de juiste vervuiling ? Hoe wordt de apparatuur die gebruikt wordt gecontroleerd op de werking ?
Gelukkig bestaan er apparaten waarmee de luchtkwaliteit gemeten kan worden. Het is belangrijk om hiervoor de juiste apparatuur te kiezen die zo breed mogelijk inzicht geven in de verschillende waardes.
De volgende waardes zijn erg belangrijk om de luchtkwaliteit te bepalen.
-
Tempratuur
-
Luchtvochtigheid
-
Kooldioxide
-
VOC (vluchtig organische stoffen)
-
Fijnstof
-
Stikstofdioxide
-
Koolmonoxide
-
Luchtdruk
Doordat u inzicht krijgt in de luchtkwaliteit kunt u ook de problemen beter bij de oorzaak aanpakken. Daarnaast krijgt u meteen een melding mocht er een probleem optreden in de omgeving van de meetapparatuur en weet u hierdoor meteen wanneer de door u gebruikte zuiveringsapparatuur niet doen waar ze voor bedoeld zijn.
Deze signaleringsapparaten zijn vooral zinvol op plekken waar veel mensen samen komen of waar veel beweging is, denk hierbij bijvoorbeeld aan een druk gezin, winkels, horeca en bedrijfspanden. Hier is de luchtkwaliteit non stop in beweging en kunnen er iedere 5 minuten nieuwe potentiele gevaren om de hoek komen.