top of page

Foobot

Foobot is een indoor luchtkwaliteit monitor. Hij detecteert onzichtbare en geurloze deeltjes in de lucht en maakt deze zichtbaar door de kleuren indicator op het toestel. Blauw betekent goed, oranje betekent slecht. Aan de hand van de kleur en de intensiteit van de verlichting kunt u zien of de luchtkwaliteit die van de frisse Alpen of van de snelweg bij Utrecht is. 
 
De Foobot bevat twee sensoren die de luchtkwaliteit meten. De eerste is een VOC-sensor. VOC staat voor Volatile Organic Compounds of vluchtige organische stoffenin het Nederlands. Het zijn koolwaterstoffen die eenvoudig verdampen. De concentratie wordt gegeven in ppb, delen per miljard.
 
Daarnaast bevat de Foobot een fijnstofsensor die PM2,5-fijnstofdeeltjes met een aerodynamische diameter kleiner dan 2,5 micrometer meet. Dergelijke deeltjes kunnen diep in de longen doordringen en zijn schadelijk voor de gezondheid. 
 
Op basis van de sensoren bepaalt de Foobot de luchtkwaliteit die wordt uitgedrukt op een schaal van 0 tot 100 waarbij een lagere waarde voor een betere luchtkwaliteit staat.

computertotaal_48857_ssir7o3rmnvqcbqo.jp
computertotaal_48955_1vh3bmsxzf6u5b0g.pn
orange

Is de luchtkwaliteit uitstekend of goed, dan zal de app blauw zijn. Is je luchtkwaliteit matig of slecht, dan is de app oranje.
 
Verder bevat het apparaat zelf een lichtstrip die eveneens blauw of oranje kleurt. De lichtstrip is daarbij verdeelt in drie gedeelten: volledig, twee derde en één derde. Gecombineerd met de twee kleuren kunnen er hierdoor zes luchtkwaliteitsniveaus weergegeven worden: van volledig blauw (uitstekend) tot volledig oranje (slecht). Je kunt de helderheid van de verlichting overigens aanpassen of op bepaalde tijdstippen uitschakelen. Prettig, want standaard is de verlichting naar mijn smaak veel te fel.
 
Je kunt in de Foobot App ook de historie terugkijken, zowel voor de algehele luchtkwaliteit als de afzonderlijke waarden.
 
De data in de Foobot is niet helemaal realtime, normaal wordt de Foobot App iedere vijf minuten bijgewerkt. Door twee keer te kloppen op de bovenkant, wordt de informatie in de app in realtime bijgewerkt.

bottom of page