top of page

Gezonde werkplek

Gemiddeld genomen zijn werknemers die fulltime werken minimaal 40 uur per week aanwezig. Dit betekend in totaal ongeveer 160 uur per maand. Dit wil dus zeggen dat de werkplek een belangrijk onderdeel is van de leefomgeving. We doen er van alles aan om de werkplek zo veilig mogelijk te maken om het ziekteverzuim naar beneden te brengen en zo laag mogelijk te houden.

 

Luchtkwaliteit werkplek

Vaak wordt hierbij de luchtkwaliteit vergeten.
Slechte luchtkwaliteit op kantoor of op de werkplek kan de productiviteit op de werkvloer en de winst fors verminderen. Het is bewezen dat de luchtkwaliteit in uw gebouw grote invloed heeft op het comfort van de werknemers en natuurlijk ook op hun gezondheid.


Een slechte luchtkwaliteit kan onder andere leiden tot de volgende problemen: hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieproblemen en irritatie van de ogen, neus, keel en longen. Daarnaast werken deze problemen ook stress verhogend waardoor de werksfeer ook beïnvloed zal worden.
Er zijn verschillende aspecten die grote invloed hebben op de luchtkwaliteit: slechte ventilatie (gebrek aan buitenlucht), als de temperatuur niet goed is ingesteld, een te hoge of te lage luchtvochtigheid, recente verbouwingen en andere werkzaamheden in of nabij een gebouw die de frisse lucht die het gebouw binnenkomt beïnvloedt. Soms ligt het aan specifieke verontreinigingen zoals stof, schimmels, schoonmaakproducten, pesticiden of andere chemicaliën. Veel mensen in één ruimte zorgen ervoor dat virussen en bacteriën sneller verspreid kunnen worden.


Vaak wordt er gedacht dat iets vaker naar buiten gaan of het raam iets vaker open zetten het probleem verhelpt maar dat is in de meeste gevallen helaas niet het geval. De lucht binnen is vaak 5 keer erger vervuild dan de lucht buiten. De lucht binnen heeft alle vervuiling die de lucht buiten ook heeft maar dan plus de vervuiling die van het gebouw zelf komen. Even een ‘’frisse neus’’ halen is dan ook vaak niet afdoende.


Gelukkig is er door alle kennis een beter besef gekomen over hoe belangrijk de luchtkwaliteit is. Tegenwoordig is het mogelijk om inzicht te krijgen in de luchtkwaliteit aan de hand van lucht-kwaliteit-meters en monitoring. Dit biedt bedrijven de kans om het probleem bij de wortels aan te pakken en voor een beter werkklimaat te zorgen. Zo zorgt u ervoor dat het ziekteverzuim naar beneden gaat en het energiepeil op de werkvloer omhoog gaat.

bottom of page