top of page

Nieuws

CO2 in scholen

Bijgewerkt op: 16 jan. 2023

We weten al langer dat de CO2 waarde goed in de gaten moet worden gehouden binnen ruimtes waar veel mensen samen komen. Recent is vanuit de overheid bovendien bepaald dat alle scholen actief de CO2 moeten gaan meten in klaslokalen.


Wat is CO2 eigenlijk?

CO2 is een gas. We kunnen het niet zien, horen, ruiken of proeven. Een te hoge concentratie in de lucht is echter gevaarlijk voor de gezondheid.

In klaslokalen zitten veel mensen bij elkaar in een vaak wisselende samenstelling. Een te hoge concentratie CO2 in de ruimte kan bij leraren en leerlingen leiden tot:

  • Vermoeidheid

  • Hoofdpijn

  • Duizeligheid

  • Verhoogd stressniveau

  • Hoger ziekte verzuim

  • Verhoogd risico op astma-aanvallen.

Omdat niet alle lokalen goed genoeg ventileren, is het belangrijk om de ruimte te blijven meten/monitoren. Ieder klaslokaal moet daarbij zijn eigen meter hebben. Ook in ruimtes met een mechanisch ventilatiesysteem moeten gemeten worden. De CO2 meter geeft aan wanneer de gemeten waarde te hoog is. Zo kan de leraar of de conciërge meteen actie ondernemen.

Een CO2-meter werkt eigenlijk als een stoplicht. Een groen lampje betekent dat de hoeveelheid

CO2 in de ruimte laag is. Brandt het lampje geel, dan zit de waarde tegen de grenswaarde van CO2 in een ruimte aan. Het is in dat geval goed om actief te gaan ventileren, bijvoorbeeld door een raam open te zetten. Als er een rood lampje brandt, is de gemeten waarde (veel) te hoog. Open direct zoveel mogelijk ramen en deuren om goed te kunnen ventileren en de waarde te laten dalen.Wat kan Aerovito voor scholen betekenen?

De producten en diensten van Aerovito zijn gericht op het bewaken en optimaliseren van de 11.500 liter lucht die u dagelijks in -en uitademt. Naast monitoren van de luchtkwaliteit, biedt Aerovito ook oplossingen om de luchtkwaliteit te verbeteren.


Voor het meten van de luchtkwaliteit maakt ze gebruik van verschillende meters. Met deze meters krijgt u:

  • Real time monitoring van het binnenklimaat (waaronder CO2).

  • Resultaten in een rapportage met in te stellen functies per dag, week en jaar.


Onderstaand vindt u een tweetal professionele meters:


De Cair Pro binnen luchtkwaliteitsmonitor bevat sensoren, die continu informatie verzamelen over de luchtkwaliteit in de klaslokalen. Via het licht op het device en de smartphone-app waarschuwt hij u wanneer niveaus van verontreinigende stoffen in de lucht, o.a. huidschilfers (ook dierlijke), schimmels, toxines en pollen zijn verhoogd. Cair Pro bevat een NDIR CO2-sensor om informatie te verstrekken over ventilatieniveaus in de woonruimte. Lage CO2-niveaus geven een goede ventilatie aan die belangrijk is voor de verdunning van verontreinigende stoffen in de lucht zoals virussen, bacteriën en andere organismen, die problemen kunnen opleveren voor de gezondheid.De WB55-binnenluchtkwaliteitsmonitor is een professionele CO2 luchtkwaliteit meter. Dit apparaat is ontworpen om de gezondheid, het welzijn en het comfort van de bewoners van een gebouw en/of ruimte te verbeteren. Deze kunt u in verschillende lokalen ophalen en zal dan automatisch gekoppeld worden aan een gateway, die dan weer gekoppeld zit aan een vaste verbinding. De koppeling op deze manier voorkomt eventuele storingen of problemen die je bij een WiFi-verbinding wel kunt hebben.De specialisten van Aerovito informeren u graag over de mogelijkheden voor uw school.


Ook kunt u terecht op de website www.aerovito.com. Hier vindt u naast informatie over en producten voor luchtkwaliteit metingen ook oplossingen voor luchtbehandeling. Er is een mogelijkheid om een bericht achter te laten of te chatten.


Wij helpen u graag om de luchtkwaliteit structureel te meten en eventueel te behandelen.
Comments


bottom of page