top of page

Nieuws

Luchtreinigers effectief laten werken

Bijgewerkt op: 16 jan. 2023

Luchtreinigers zijn uitstekende apparaten om de lucht in een binnenruimte te filteren. Ze hebben ventilatoren en filters om de lucht te zuiveren. Bij het gebruik van een luchtreiniger moet je echter goed opletten op een aantal punten om een effectieve luchtfiltratie te krijgen.

Wij zijn ervoor om je hiermee te helpen! We geven in deze blog alvast enkele handige tips en trucs over het gebruik van een luchtreiniger en hoe je ervoor kunt zorgen dat je er het maximale uithaalt. Voor vragen of aanvullend advies zijn we uiteraard altijd bereikbaar!
1. Blokkeer de luchtcirculatie niet!

Als dit de eerste keer is dat u een luchtreiniger koopt vraagt ​​u zich waarschijnlijk af waar u

de luchtreiniger het beste kunt plaatsen. Dit is een hele terechte vraag want de locatie van uw luchtreiniger is erg van belang.

De meeste luchtreinigers hebben horizontale luchtinlaten en verticale luchtuitlaten. Blokkeer de luchtcirculatie van de luchtreinigers niet door voorwerpen in de luchtstroom te plaatsen. Plaats de luchtreiniger minimaal 15 cm van gordijnen of muren.

Verder is het essentieel om de luchtreiniger op een vlakke ondergrond te plaatsen zoals de vloer, het nachtkastje of de tafel. Of het apparaat nu een standaard of zwenkwielen heeft, een vlak oppervlak zorgt voor stabiliteit en zorgt hierdoor voor betere prestaties.

Gebruik eventueel een kruk of tafeltje om de luchtreiniger hoger te plaatsen waardoor het rook efficiënter op kan vangen. Probeer het apparaat zoveel mogelijk in het midden van de kamer te plaatsen. HEPA luchtreinigers worden bij voorkeur niet gebruikt op een vochtige plaats zoals in de badkamer; het zal de vezelige mediafilters dempen en de resultaten niet ten goede komen. Voor deze ruimtes zijn er andere luchtreinigers beschikbaar. Plaats een luchtreiniger nooit buitenshuis, hier heeft hij geen enkel effect.2. Houd de deuren en ramen gesloten:

Luchtreinigers werken het meest efficiënt in een afgesloten ruimte. Houd de ramen en deuren indien mogelijk gesloten wanneer de luchtreiniger aan staat. Doet u dit niet dan zal het apparaat de lucht niet op gewenst niveau krijgen omdat er immers mogelijk weer nieuwe verontreiniging wordt aangevoerd via de buitenlucht.

Ventilatie is echter zeker ook noodzakelijk voor gezonde binnenlucht. Wissel periodes van intensieve luchtreiniging af met het openen van de ramen waarbij het luchtreinigingsapparaat om minimale sterkte blijft draaien. Zo komt er voldoende frisse lucht binnen en blijft de luchtkwaliteit zoveel mogelijk op peil.3. Laat de luchtreiniger 24/7 AAN staan

Het wordt aanbevolen om de luchtreiniger 24/7 op lagere snelheden te laten draaien. Veel luchtreinigers hebben een automatische modus. Deze functie regelt de ventilatorsnelheden om efficiënt te werken. Sommige modellen sluiten ze af wanneer er lange tijd geen verontreiniging in de lucht is.


Als uw luchtreiniger geen automatische modus heeft, laat hem dan 24 uur AAN staan ​​op de laagste ventilatorsnelheden. Als zodanig zal het voortdurend de verontreinigingen in de lucht vasthouden zonder veel lawaai te maken of uw energierekening te verhogen.


4. Onderhoud de filters regelmatig:

Als uw luchtreiniger een wasbare stoffen voorfilter heeft, kunt u deze in uw wasmachine (mee)wassen. Bij een wasbaar gaas voorfilter reinigt het deze met lauw water. U kunt hierbij wat vloeibare wasmiddelen gebruiken. Droog de voorfilters voordat u ze opnieuw installeert. Voer de voorfilterreiniging minstens twee keer per maand uit.

Als de voorfilters niet wasbaar zijn bestaat er nog de mogelijkheid deze met regelmaat uit te stofzuigen met de stofzuiger met een zachte borstelkop.

De HEPA- of andere vezelfilters zijn alleen vervangbaar en niet wasbaar. Stofzuig ze niet als ze niet worden beschermd door een net- of gaasfilter. Vervang ze volgens de instructies van de fabrikant. Reset na vervanging de filterstatusindicator.

Veeg stof en vuil van de luchtinlaat- en uitlaatroosters met een microvezeldoek. Vermijd het gebruik van een natte doek.5. Reinig de stofsensorlens (indien aanwezig):

Sommige luchtreinigers hebben een ingebouwde laserstofsensor, sommige andere apparaten maken gebruik van een externe sensor. Ze tellen de deeltjes in de laserstraal met behulp van geavanceerde algoritmen. Door zijn gevoeligheid raakt de lens van de sensor bedekt met stof en vuil. Reinig de glazen lens minstens één keer per maand om nauwkeurige resultaten van de sensor te krijgen.


Een luchtreiniger is een nuttig apparaat om het klimaat in huis te kunnen verbeteren. U kunt bij Aerovito terecht voor een nieuwe luchtreiniger(onderdelen) en advies op maat.

Comentários


bottom of page