top of page

Nieuws

Ongezonde lucht binnenAs we denken aan vervuilde lucht dan denken we al snel aan de lucht buiten. Echter is in de meeste gebouwen en huizen de lucht 5 keer erger vervuild dan buiten. Moet u nagaan wat dat betekend met als feit dat we 80% van ons tijd binnen doorbrengen, zowel thuis als op het werk.
De ongezonde lucht binnen kan door verschillende factoren veroorzaakt worden. Vanaf buiten komt vervuiling van roet, gassen en pollen. Maar ook binnen zijn er verschillende factoren die luchtvervuiling veroorzaken, denk hierbij aan voedselbereiding, verwarming, kaarsen, verbranding van olie maar bijvoorbeeld ook huisstofmijt en gebruik van schoonmaakmiddelen beïnvloeden de luchtkwaliteit. Mens en dier zijn zelf 1 van de grootste veroorzakers van vuile lucht door het in- en uitademen van koolstofmonoxide en bacteriën maar ook door het loslaten van huidschilfers, pluisjes en haren die vervolgens in de lucht terecht komen.

Luchtkwaliteit wordt gemeten aan de hand van onderstaande benamingen:  

  • CO2 en Koolstofmonoxide: Dit zijn geurloze gassen die ontstaan bij een onvolledige verbranding denkt bijvoorbeeld aan kachels.

  • Vluchtige organische stoffen (VOS): Dit zijn chemische stoffen die in veel van onze producten terug te vinden zijn denk hierbij bijvoorbeeld aan vluchtige delen van schoonmaakmiddelen.

  • Fijnstof: Dit is een verzamelnaam voor kleine zwevende deeltjes in de lucht. Denk bijvoorbeeld aan roet.

  • Vocht en schimmels: Deze komen tegenwoordig in onze goed geïsoleerde huizen steeds meer voor omdat het vocht niet goed weg kan. Dit komt onder andere doordat er onvoldoende geventileerd wordt, hier kunnen schimmels goed van profiteren.

Binnenlucht van hoogwaardige kwaliteit is van groot belang voor uw gezondheid. Vervuilde lucht kan verschillende problemen veroorzaken op korte termijn zoals: vermoeidheid, hoofdpijn en geïrriteerde ogen. Maar op lange termijn zijn deze gevolgen nog veel erger. Hierbij moet u denken aan astma, longziektes, allergieën en het kan zelf lijden tot kanker.

In de meesten gebouwen en huizen is ten minste 1 luchtprobleem aanwezig. De gebouwen worden steeds beter geïsoleerd wat natuurlijk goed is voor de energie rekening maar niet zo goed voor de lucht ventilatie. Op de werkplek zitten vaak veel mensen bij elkaar in een kleine ruimte en staan er ook nog meerdere apparaten aan waardoor de luchtkwaliteit snel omlaag gaan.

Gelukkig is het een onderwerp waar we wel steeds meer over te weten komen, zowel over de oorzaken als over de directe en indirecte gevolgen. De technologische oplossingen volgen elkaar ook snel op zijn we tegenwoordig in staat om te meten en te monitoren hoe de luchtkwaliteit op dat moment is. Hierbij zijn er inmiddels gelukkig ook voldoende oplossingen om structurele problemen te kunnen oplossen zodat er een gezonde en zuivere omgeving gecreëerd kan worden.
Comments


bottom of page