top of page

Nieuws

Sick Building Syndrome


Het Sick Building Syndrome wordt gebruikt om een situatie te beschrijven waarin meerdere gebruikers acute gezondheidsproblemen  en/of ongemak ervaren die verband lijken te houden met de tijd die ze in een gebouw hebben doorgebracht.

De klachten kunnen zich in een bepaalde kamer of zone bevinden of kunnen in het hele gebouw voorkomen.Symptomen van Sick Building Syndrome kunnen zijn:

  • Jeukende, geïrriteerde, droge of waterige ogen

  • Verstopte neus

  • Keelpijn of beklemming

  • Droge, jeukende huid of onverklaarbare huiduitslag

  • Hoofdpijn, lethargie of concentratieproblemen


Er zijn verschillende factoren die zorgen voor een Sick building Syndrome.

Onvoldoende ventilatie:

De afgelopen jaren is energiebesparing steeds belangrijker geworden waardoor nieuwe gebouwen steeds beter worden geïsoleerd. Dit betekend ook dat de lucht binnen minder of helemaal niet meer geventileerd worden.  

Chemische verontreiniging van binnen:

De zogenoemde vluchtige organische stoffen treffen we aan in de volgende producten die we in iedere gebouw terug kunnen vinden zoals: verf, lijm, tapijt, bekleding, bewerkte houtproducten, stoffen die gebruikt worden in een kopieermachine, pesticide en reinigingsmiddelen.

Chemische verontreiniging van buiten:

De buitenlucht die een gebouw binnenkomt kan een bron van luchtvervuiling binnen zijn. Verontreinigende stoffen kunnen binnendringen via afvoerleidingen, uitlaten van gebouwen, slecht geplaatste luchtinlaatopeningen, ramen en andere openingen. Ook kunnen verbrandingsproducten een gebouw binnenkomen vanuit een nabijgelegen garage, snelweg of fabriek.

Biologische verontreinigingen:

Er zijn ook nog natuurlijke elementen (biologische verontreinigingen) die de lucht kunnen vervuilen zoals: bacteriën, schimmels , pollen en virussen. Fysieke symptomen die verband houden met biologische besmetting zijn vaak hoesten, beklemming op de borst, koorts, koude rillingen, spierpijn en allergische reacties, zoals irritatie van de slijmvliezen en verstopping van de bovenste luchtwegen.

Bovenstaande verontreinigingen kunnen in combinatie aanwezig zijn en elkaar versterken of ze kunnen andere klachten aanvullen, zoals onvoldoende temperatuur, vochtigheid of verlichting. Zelfs na een bouwonderzoek kunnen de specifieke oorzaken van de klachten echter onbekend blijven.

Om ervoor te kunnen zorgen dat het Sick Building Syndroom zal verdwijnen is het nodig om inzicht te krijgen in welke problemen er spelen.
Comments


bottom of page