top of page

Nieuws

Welke airco kan ik het beste kiezen ?


Het is weer zomer in Nederland, dit betekend mogelijk dat er weer hittegolven aan zullen komen waarbij iedereen weer naarstig op zoek zal gaan naar verkoeling. Belangrijk hierbij is het gegeven dat er steeds meer aandacht is voor verduurzamen en zoeken we allemaal naar mogelijkheden om de energierekening te kunnen verlagen. Hierdoor is de aanschaf van een monoblock airco een hele logische overweging geworden.

Het is belangrijk om een model te kiezen die past bij de ruimte waar hij voor aangeschaft wordt. Een airco met te weinig vermogen voor een ruimte zal namelijk niet goed kunnen verkoelen of verwarmen en ook meer geluid maken en stroom gebruiken omdat het apparaat harder moet werken. Een airco met veel meer vermogen dan nodig geeft een onnodig volume en neemt meer ruimte in beslag dan nodig is.

De vraag is dan vaak; hoe kan ik bereken hoeveel vermogen ik nodig heb voor de gevraagde ruimte?


Daar is een vrij simpele berekening voor.

Als eerste moeten we kijken welke ‘factor’ we nodig hebben bij de berekening:


Factor 30: dit is voor een goed geïsoleerdere ruimte. Bijvoorbeeld nieuwbouwwoningen, deze ruimtes hebben over het algemeen weinig last van grote temperatuur verschillen binnen kort tijdsbestek.

Factor 40: dit is voor een redelijk geïsoleerde ruimte. Bijvoorbeeld iets oudere woningen waarbij er redelijk makkelijk temperatuurschommelingen gemeten kunnen worden.

Factor 50: Dit is voor slecht geïsoleerde ruimtes. Deze factor is ook geschikt voor ruimtes welke last hebben van grote temperatuurverschillen zoals bovenverdiepingen met een plat dak.


De formule is dan als volgt: inhoud van de ruimte m3 (=kubieke meter. Dit kunt u berekenen door de lengte x breedte x hoogte uit te rekenen) X de Factor (dus 30/40 of 50) delen door 1000.

Bijvoorbeeld de ruimte is 90m3 en is redelijk goed geïsoleerd dan wordt de berekening: 90x40= 3.600 /1000 = 3,6. Dan heeft u een monoblock nodig met een vermogen van 3,6Kw.


Voor het gemak hebben wij de berekening al voor u gemaakt.

M2

M3*

Goed geïsoleerd

Redelijk geïsoleerd

Slecht geïsoleerd

10

26

0,8 kW

1,0 kW

1,3 kW

20

52

1,6 kW

2,1 kW

2,6 kW

30

78

2,3 kW

3,1 kW

3,9 kW

40

104

3.1 kW

4,2 kW

5,2 kW

50

130

3,9 kW

5,2 kW

6,5 kW

60

156

4,7 kW

6,2 kW

7,8 kW

70

182

5,5 kW

7,3 kW

9,1 kW

80

208

6,2 kW

8,3 kW

10,4 kW

90

234

7,0 kW

9,4 kW

11,7 kW

100

260

7,8 kW

10,4 kW

13,0 kW

*we hebben gerekend met een plafondhoogte van 2,6 meter


Voor de verschillende ruimtes hebben wij alvast een aantal populaire modellen naast elkaar gezet.


Slaapkamers, kleine kantoren, hobbykamers (tot 20m2):


Emmeti X-one 0818: is een compacte airco met een vermogen van 1.7KW. Door de

compacte behuizing is deze uitermate geschikt voor een kleinere ruimte:
Olimpia Unico 8SF en Olinpia Unico 8HP: Dit is een voordelige optie voor een kleinere kamer. Met 27 DBA is deze erg stil.
Argo Apollo 10 SC: Dit is de goedkoopste optie voor de kleinere kamer. Door het gebruik van R92 gas is deze ook nog eens extra duurzaam.
Woonkamers, grote slaapkamers, grotere kantoren (tot 35m2):


Fintek Oslo 3.0: Dit is een krachtige airco met 3.0 kw aan vermogen. Dit model is het hele jaar door te gebruiken aangezien deze de ruimte ook efficiënt kan verwarmen.
EmmetiX-ONE 1018 DC: Met een capaciteit van 2.6 kw en de modieuze look van Emmeti is dit model zeer geschikt voor iedere ruimte.
FINTEK OSLO 3.0 Inverter + wifi en FINTEK OSLO 3.5 Inverter + wifi: Dit is het inverter model van Fintek (dit wil zeggen dat hij sneller reageert op temperatuurverschillen in de ruimte, meer hierover in eerdere blog). Deze airco maakt gebruik van R92 gas. Daarnaast is dit de stilste airco in zijn klasse.
Fintek Sydney: Dit is een uniek model vanwege de plaatsingslocatie van deze monoblock, deze airco wordt namelijk hoog in de ruimte opgehangen en blaast de lucht naar beneden. Dit is efficiënt in de ruimte omdat hij hierdoor nooit in de weg zit.


Woonkamers, ruime kantoren en andere grote ruimtes (tot 60m2):


Fintek Oslo 4.0: Dit is de krachtigste airco gezien het koelvermogen. Met de 4.0 kw is deze zeer geschikt voor grote ruimtes.


Extra verwarmingscapaciteit:

Er zijn ook modellen waar extra verwarmingscapaciteit in zit. Hierdoor zijn ze in de winter ook erg geschikt om de reguliere de verwarming in de woning te vervangen.


Fintek Kyoto: door de twee BOOSTER PTC keramische kachels heeft het apparaat een hoog thermisch vermogen van 1,6 kW. Hiermee kan de ruimte gegarandeerd goed verwarmd worden bij een buitentemperaturen tot onder -20 graden.


Fintek Santiago: dit is de krachtigste monoblock op het gebied van verwarmen. Met een 5.18 kw vermogen kan deze de verwarming van hele grote ruimtes aan.

CV vervangen:

Zou u graag af willen van radiators in huis maar wilt u wel gebruik blijven maken van de CV dan kan onderstaand airco een ideale oplossing zijn;


Fintek Panama: Bij dit model kan de radiator weg gehaald worden en dan wordt de cv aangesloten op de airco. Hierdoor kunt u gewoon gebruik blijven maken van uw cv en heeft u tevens de mogelijkheid om de ruimte te koelen.Verticale monoblock:

Emmeti X-ONE 1020DC: Mocht er niet genoeg ruimte zijn om een reguliere monoblock neer te hangen omdat de ruimte hiervoor te smal is (omdat er bijvoorbeeld een raam zit) dan is deze airco wellicht een optie. Deze airco is maar 50cm breed waardoor ook het op een smalle muur past.Uiteraard helpen wij u graag bij het maken van de juiste keuze!

Yorumlar


bottom of page